ΕΣΠΑ Χρηματοδότηση

Έχετε ερωτήσεις;

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου?

Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν σε αντίθεση με τα ούλα που παρουσιάζουν φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή φλεγμονής των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα που αποτελεί την πιο απλή και συχνότερη μορφή περιοδοντικής νόσου. Η κύρια αιτία της αιμορραγίας των ούλων είναι η συσσώρευση πλάκας στη γραμμή των ούλων λόγω μη επαρκούς εφαρμογής στοματικής υγιεινής. Εκτός από την αιμορραγία, άλλα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούλα που πάσχουν από ουλίτιδα, είναι το κόκκινο χρώμα και ότι είναι οιδηματώδη. Η ουλίτιδα μπορεί να εξαλειφθεί με κατάλληλη θεραπεία. Εάν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, επηρεάζοντας το οστό που στηρίζει τα δόντια.

Τι πρέπει να κάνω αν ματώνουν τα ούλα μου;

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον θεράποντα οδοντίατρο σας. Αυτός είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της ουλίτιδας. Θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση της τρυγίας και της πλάκας καθώς και στίλβωση των δοντιών στο ιατρείο. Ο οδοντίατρος σας θα σας εκπαιδεύσει  στη σωστή τεχνική βουρτσίσματος (https://youtu.be/or0KUKkW4i820) και χρήσης μεθόδων μεσοδόντιου καθαρισμού (https://youtu.be/Fr03brb0J4I , https://youtu.be/iXshEORmdG4). Επίσης μπορεί να σας χορηγήσει, αν κρίνει απαραίτητο, αντιμικροβιακά σκευάσματα (στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες) για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Εσείς θα πρέπει με τη σειρά σας να εφαρμόσετε τόσο το πρόγραμμα σωστής στοματικής υγιεινής όσο  και το σύστημα επανελέγχων όπως θα οριστεί από τον οδοντίατρο σας.

Λεύκανση δοντιών: όλα όσα θέλετε να μάθετε.

Με ποιούς τρόπους γίνεται η λευκανση?

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει είτε στην οδοντιατρική καρέκλα σε μία συνεδρία είτε στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων που έχουν κατασκευαστεί από τον οδοντίατρο ή με συνδυασμό και των δύο τεχνικών. Ο ιατρός σας επιλέγει ποιά μέθοδος σας ταιριάζει. Συχνά γίνεται συνδυασμός των δύο τεχνικών για γρηγορότερα  και καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα και πόσο θα κρατήσει?

H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού.Τ ο πόσο καιρό θα διαρκέσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο. Εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου όπως η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών και άλλων χρωμογόνων τροφών, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της λεύκανσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται νωρίτερα συντήρηση του αποτελέσματος  χωρίς  ωστοσο το χρώμα να επανέρχεται σε αυτό που ήταν πριν τη λεύκανση .Επιπλέον το κάπνισμα μειώνει τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Μπορεί η λεύκανση να προκαλέσει κάποια προβλήματα?

Η λεύκανση είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ευαισθησία των δοντιών που όμως είναι παροδική. Η ασφάλεια της διαδικασίας εξασφαλίζεται αν τηρηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή του λευκαντικού υλικού και εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο οδοντίατρος σας. Αν εμφανιστεί  ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά απευαισθητοποιητικά τζελ και οδοντόκρεμες που θα σας ανακουφίσουν.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη λεύκανση;

Σε ηλικία άνω των 18 ετών μπορεί ο καθένας να κάνει λεύκανση. Επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες οι οποίες να αποδεικνύουν ότι τα λευκαντικά υλικά δεν επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το έμβρυο, καλό είναι να το αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα σφραγίσματα,οι γέφυρες, οι στεφάνες, οι όψεις δε λευκαίνονται. Οπότε αν υπάρχουν σε πρόσθια δόντια αποκαταστάσεις,μπορεί μετά το πέρας της λεύκανσης,να χρειαστεί η αντικατάσταση τους.

Επιστροφή στην κορυφή

Powered By GenesisWeb Studio - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων